De Wende

De Wende Rotterdam is een voormalig verzorgings- en verpleegtehuis voor ouderen in de Rotterdamse wijk Oosterflank. Het pand werd in 1985 geopend en ontleende haar vorige naam, de Evenaar, aan de straat ‘Evenaar’ die door de wijk loopt. Als gevolg van landelijke ontwikkelingen in de zorg dreigde leegstand voor het complex. Medio 2017 kon dit tij worden gekeerd. Antes (voormalig Bavo Europoort), Centrum Voor Dienstverlening (CVD) en Humanitas hebben toen samen het initiatief genomen om de Evenaar nieuw leven in te blazen door het complex te transformeren tot een multifunctioneel gebouw voor een “magic mix” aan doelgroepen, met als nieuwe naam ‘De Wende’. Naast de bestaande functie (wonen met zorg voor ouderen) gaat het dan onder meer om een kortdurende revalidatie afdeling voor ouderen. Daarnaast verblijven er (steeds op tijdelijke basis) volwassenen en gezinnen die professionele ondersteuning nodig hebben. Ook biedt het complex onderdak aan een Respijthuis, waar Rotterdammers met een psychische kwetsbaarheid een korte time-out kunnen krijgen. Daarmee kunnen mantelzorgers worden ontlast, terwijl in geval van een crisis een eventuele GGZ opname voorkomen kan worden.

Het plan voorziet niet alleen in wonen met zorg maar ook in het vergroten van de buurtfunctie door het inrichten van de algemene ruimtes op de begane grond (‘de plint’) met voorzieningen die zijn gericht op zowel de bewoners het pand als de bewoners van de buurt. Men kan elkaar onder het genot van een kop koffie ontmoeten in het (voormalige) restaurant dat in 2019 een doorstart zal maken. Ook is er een kapper en wordt er elke week live muziek gespeeld. Samen met buurtbewoners wordt gewerkt aan de ontwikkeling van meer activiteiten in het complex.

Meer informatie over de achtergrond en ontwikkeling van het project is onder meer te vinden in het Vernieuwde Plan van Aanpak Doorstart De Evenaar